Tomáš Langr |

Chrudimští mladíci se prosazují v elitních ligách dospělých

S pohotovostí ostříleného mazáka si přiťukl odražený puk bruslí na hokejku a bleskově ho dopravil do branky šumperského gólmana Martina Altrichtra mladšího. František Formánek tak už ve třetím startu za Vrchlabí dokázal v Chance lize poprvé skórovat.

Jestli má doma v Chrudimi krb, bude na jeho římse puk, který mu z ledu sebral a schoval na památku spoluhráč Jiří Hozák, vystavený na čestném místě.

Aby také ne! Nešlo totiž o ledajaký gól. Formánek skóroval jako vůbec první hráč ročníku 2004 v českých profesionálních soutěžích. V 16 letech!

Zatímco ve zlaté epoše českého hokeje na přelomu století byly podobné počiny celkem běžné, v nynější éře jsou góly tak mladých hráčů v nejvyšších ligách mezi dospělými raritou. U Formánka ovšem nikterak překvapivou; o krok před vrstevníky býval vlastně téměř od doby, co si poprvé nechal od rodičů zavázat brusle.

V sezoně 2018/19 patřil do prvního ročníku v dorostu, ale v dorostenecké extralize zakončil ročník jako druhý nejlepší střelec. A v 15 letech už nastupoval za Pardubice v kategorii juniorů.

Podobně napřed je i další Chrudimák ze 'stáje' HC Chrudim - Ondřej Rohlík. Ten už v 17 letech odehrál premiérový duel za A tým Pardubic a v nynější sezoně extraligy dospělých má za sebou jako devatenáctiletý už 10 zápasů. Ročník 2019/20 pak zakončil s 36 body (18+18) ve 35 startech jako nejproduktivnější hráč pardubické juniorky, kterou táhl za 2. místem v poháru DHL.


"Snažím se svému týmu co nejvíce pomoci. Když mám možnost vystřelit, tak vystřelím, když vidím někoho v lepší pozici, tak přihraji," říkal Rohlík klubovému webu.

Aktuální prioritou rychlého forvarda s dobrým přehledem je odehrát co nejvíc zápasů mezi dospělými a rozvíjet tam svůj velmi solidní potenciál. A kdo ví? Třeba pak přijde čas myslet ještě mnohem, mnohem výš.

"Určitě bych se chtěl probojovat do A-týmu Dynama, protože se mi tady líbí a v Pardubicích mám hodně přátel," uvedl v dubnu pro web hcdynamo.cz. "A jako každý hokejista bych se chtěl dostat do NHL, ale k tomu vede dlouhá cesta."

Ano, do NHL je zatím ještě daleko. Jak pro Formánka, tak pro Rohlíka. Ta cesta, která začala před lety na ledě chrudimského stadionu, však pro oba bezesporu vede správným směrem.

PARTNEŘI

HLAVNÍ PARTNER

Město Chrudim

Děkujeme městu Chrudim za podporu zejména mládežnického sportu

PARTNEŘI

Auto Hybeš

Hejduk Sport

VS Chrudim


Frischbeton






Hejduk Sport






sportovistechrudim.cz


zrust.cz


tis-cr.eu


onlajny.com 

primator.cz 
nabor.rivnac.eu 

www.czechicehockey.tv 


www.czechicehockey.tv