Radek Pecina | | A-tým

Jiří Polák v posezónním rozhovoru

O nedávno skončené sezoně hokejové Krajské ligy mužů jsme si popovídali s trenérem mužstva HC Chrudim Jiřím Polákem. Jen připomeňme, že tým obsadil pod jeho vedením konečnou čtvrtou příčku.

První otázka je celkem nabíledni. Zhodnoťte v krátkosti právě skončený ročník.
Tuto otázku bych rozdělil na tři části. Nejprve byla dlouhodobá základní část, a ta se nám příliš nepovedla. Pohybovali jsme se celkem daleko od svého stanoveného cíle, jímž byla pozice mezi prvními čtyřmi celky soutěže. Bylo to však ovlivněno několika faktory, zejména pak tím, že jsme se snažili hrát po celou dobu na čtyři formace. Sice to není úplně ideální pro takzvaně ostřílenější kluky z prvních dvou pětek, jelikož nedostávali tolik prostoru na ledě a odrazilo se to i na kanadském bodování, ale na druhou stranu se tomu podřídili a vyšli vstříc tomu, aby si zahrálo co nejvíce mladých hokejistů. Nakonec jsme s velkou dávkou štěstí postoupili do té lepší skupiny nadstavbové části a v ní jsme se začali lepšit, a to jak výsledkově, tak i herně. Podařilo nám odehrát i několik opravdu pěkných zápasů. Do play off jsme pak šli z pátého místa. Vyřazovací boje se nám vydařily asi nejlépe. Postoupili jsme do semifinále a splnili tím před sezonou vytyčený cíl dostat se mezi nejlepší čtyři mužstva soutěže.
 
Takže celkově jste se sezonou spokojený?
Samozřejmě že při troše štěstí jsme mohli skončit i třetí, ale dá se říci, že v globálu spokojený jsem. Trénovalo se docela kvalitně, hráči, přestože má každý svoje povinnosti, a to jak studijní tak pracovní, měli vysokou tréninkovou účast, neměli jsme za celou sezonu nějaký problém, že by nás bylo v tréninku či na zápas málo… To bylo ovlivněno dosti početným kádrem, když jsme měli k dispozici i jednu pětku z juniorky. Zkrátka sezona vyšla asi tak, jak jsme si přáli.
 
Vy jste působil u A týmu mužů v roli trenéra premiérovou první sezonu. Byla pro vás jiná, nebo v něčem nová?
Sice jsem trénoval nějakých 13-14 let mládež, od nejmenších dětí až po juniory, přesto je to u chlapů trošku jiné. Museli jsme si s kolegou Seidlerem zvyknout na nějaké jiné věci, ale kdovíjak veliký přechod to nebyl.
 
Zařadil jste do sestavy řadu ,svých´ bývalých hráčů z juniorky. Jak se tito mladíci osvědčili?
Jak jsem chválil ty starší, že se vypořádali s naší hrou na čtyři lajny, což si myslím, že se nám v závěru soutěže vyplatilo, tak musím pochválit i ty mladší. Rozehráli se a my měli ve vyřazovacích bojích kam sáhnout. Myslím, že ani ročník 1995, ani ten 1996, který měl bohužel hodně bohatou sezonu a kluci v ní odehráli více jak sedmdesát zápasů, rozhodně nezklamal. I s výborem HC jsme se shodli, že tento dvouročník je velmi silný, ostatně dostal Chrudim v mládežnických kategoriích do ligy, a že mu proto dáme v A mužstvu co nejvíce prostoru. Zkrátka kluci v žádném případě nezklamali.
 
V mládežnických kategoriích se pro příští sezonu plánují docela velké změny. Co si o tom myslíte?
To je dost složitá věc. Hlavní věcí je rozhodnutí svazu o zrušení juniorské kategorie, které tedy ještě není oficiální, ale asi už to tak dopadne. Podle mne se jedná o zeštíhlení celé té pyramidy, která má být postupná, a když v ní jedna ročníková skupina vypadne, tak to nebude úplně ideální. Na druhou stranu k tomu má hokejový svaz jistě svoje podněty, zejména to, že je v juniorech málo hráčů a soutěž na to trpí, hrají proti sobě třeba dva dvanáctičlenné mančafty. Přesto z tohoto rozhodnutí nejsem příliš nadšený. V podstatě tímto řezem přejdou do áčka dva ročníky (1997 a 98). I když bude mít každý ročník jen šest hráčů,tak se přesto jedná o dvanáct lidí, kteří by měli hrát v mužích, přitom při normálním postupu se do chlapů dostávají jeden dva junioři ročně…
 
Už víte, zda budete u mužů HC Chrudim pokračovat v roli trenéra i v další sezoně?
Se zástupci našeho výboru zatím proběhlo jen krátké sezení, víceméně jsme ale byli osloveni i pro další rok. Takže bychom i v té příští sezoně měli pokračovat ve stejném složení, tedy já jako jeden trenér, René Seidler jako druhý a Martin Gondek jako třetí, který bude mít na starost fyzickou kondici hokejistů a letní přípravu.
 
Víte již teď o nějakých posilách, krom samozřejmě juniorů, či naopak odchodech?
Na pátek 7. dubna máme naplánováno oficiální posezení, kde proběhnou i individuální pohovory s jednotlivými hráči, a tam tyto věci budeme řešit. Každopádně je naší snahou udržet tento mančaft po kupě. Já zatím nemám žádné informace či znamení, že by měl někdo odcházet, ale situace se samozřejmě může s létem změnit.
 
Kdy se začnete připravovat na nový soutěžní ročník?
Plán letní přípravy jsme s Martinem Gondekem pro letošek pozměnili. Chceme dát klukům po sezoně větší pauzu na odpočinek a tak začneme až na konci května. Ale s tím, že pak už pojedeme až na krátké volno na začátku srpna v kuse, do začátku ledů. Mělo by nás být dost, a tak počítám, že se nás nejméně patnáct scházet bude, a s tím se již dá pracovat.
 

PARTNEŘI

HLAVNÍ PARTNER

Město Chrudim

Děkujeme městu Chrudim za podporu zejména mládežnického sportu

PARTNEŘI

Auto Hybeš

Hejduk Sport

VS Chrudim


Frischbeton






Hejduk Sport






sportovistechrudim.cz


zrust.cz


tis-cr.eu


onlajny.com 

primator.cz 
nabor.rivnac.eu 

www.czechicehockey.tv 


www.czechicehockey.tv